Misschien overweegt u om een incassobureau in de arm te nemen. Er kunnen verschillende redenen zijn waarom u dit wilt doen. U heeft bijvoorbeeld te maken met een wanbetaler, of iemand weigert een lening af te betalen. Voordat u besluit een incassobureau in te schakelen is het verstandig om u goed in te lezen. Wat is bijvoorbeeld het verschil tussen minnelijke en gerechtelijke incasso?
Conflict door wanbetaler
Het is ontzettend vervelend wanneer u in een zakelijk conflict belandt. Helaas komt het regelmatig voor in Nederland. Bijna elke ondernemer of ZZP’er heeft wel eens te maken gehad met een wanbetaler die niet of pas na enkele maanden aan een factuur voldoet. Maar de rekeningen moeten uiteraard wel worden betaald. Het inschakelen van een incassobureau helpt u om de factuur zo snel mogelijk te innen. Daarbij is het niet altijd nodig om een rechter in te schakelen. In dat geval wordt er gesproken van een ‘minnelijke incasso’. Hierbij verstuurt het incassobureau aanmaningen en stelt het betalingsregelingen voor zonder bemoeienis van de rechter.
Minnelijke incasso
In feite is er bij een minnelijke incasso sprake van juridische druk. In veel gevallen gaat de wanbetaler overstag wanneer er een aanmaning op de deur valt. Het voordeel van incasso vorm is dat het weinig tijd en geld kost. Als het goed is wordt het betalingsprobleem binnen 10 dagen opgelost. Bovendien moet de debiteur alleen de incassokosten aan het incassobureau betalen. Wanneer u geen zin heeft in een lange en slepende rechtszaak is een minnelijke incasso doorgaans een goede oplossing.
Gerechtelijke incasso
Helaas laat niet elke wanbetaler zich overtuigen door juridische druk. In dat geval is het tijd om verdere stappen te ondernemen. Zo kunt u als schuldeiser een gerechtelijke incasso overwegen. In dat geval schakelt u wel een rechter in, om de zaak op te lossen. Daarnaast kunt u in dit traject beslag laten leggen op bepaalde spullen en een executoriale verkoop beginnen. De debiteur ontvangt een dagvaarding en moet bij de kantonrechter verschijnen.
Vonnis
Na de gerechtelijke incasso procedure zal er uiteindelijk een gerechtelijk vonnis worden uitgesproken. In het vonnis staat doorgaans het bedrag dat de debiteur dient te betalen. Gebeurt dit alsnog niet, dan is het mogelijk dat er beslag wordt gelegd op de inboedel, het loon en de uitkering van de debiteur. Uiteraard kan de debiteur zelf bezwaar aanleggen tegen het vonnis. Hij of zij moet dan met gegronde redenen komen waarom het vonnis ten onrechte is uitgesproken.
Een incassobureau inschakelen
Via Incassobureau-Pro.nl komt u direct in contact met diverse incassobureaus bij u uit de regio. Neem vrijblijvend telefonisch contact op, of vult u het contactformulier op de website in. U ontvangt vrijblijvend diverse offertes per email.